Ga naar de inhoud
Home » Blog » WOS

WOS

“Starters willen niet weg uit Midden-Delfland.”

Het is als starter lastig om aan een huis te komen op de huidige woningmarkt. Zo ook in Midden-Delfland.

Neal Ruiterman (25), geboren en getogen in Den Hoorn wil niet meer weg uit zijn dorp. Hij heeft daar zijn vrienden en zijn voetbalclub SV Den Hoorn. Na drie jaar naar een woning zoeken, woont hij nog steeds bij zijn ouders. “Dat is klote, ik heb er geen andere woorden voor”, vindt Ruiterman. Naast hem zijn er meer jongeren in de gemeente, ook in Maasland en Schipluiden, die het liefst in hun dorp blijven, maar dat is lastig.

Een woning in het Westland (gemeente Westland en Midden-Delfland) kost volgens de laatste kwartaalcijfers van het NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) gemiddeld 364.600 euro. En dat kan bijna geen enkele starter ophoesten. “De mensen die zich inzetten in het verenigingsleven, die zorgen voor de sociale binding in het dorp worden weggejaagd omdat ze de huizen niet kunnen betalen. Mensen van buitenaf, vaak zonder affiniteit met de gemeente, komen dan met een zak geld hierheen. En dat gaat ten koste van het dorpsgevoel.”

De Hoorenees richtte een Facebookpagina op: ‘Midden-Delfland voor Midden-Delflanders’, waar hij veel steun krijgt van medestanders. Hij houdt mensen via die pagina op de hoogte van zijn missie om Midden-Delflanders voorrang te laten krijgen op de Midden-Delflandse woningmarkt. “In de tijd dat mijn ouders hier een huis kochten moest je aantonen dat je in het dorp woonde of werkte en dan kwam je als eerste in aanmerking voor een woning. Daar wil ik naar terug.”

Oplossingen

Ruiterman heeft een aantal oplossingen bedacht waardoor starters meer kans maken op een betaalbare woning. De eerste is om meer seniorenwoningen te bouwen, zodat de eengezinswoningen die dan vrijkomen beschikbaar worden voor jongeren. Een andere oplossing is het bouwen van een soort studentenkamers voor jonge Midden-Delflanders: ‘op kamers in Midden-Delfland’ is de slogan voor dat idee. “Zo kunnen jongeren het ‘uit huis zijn’ proeven, zonder dat ze vast zitten aan een groot huis.”

Lees verder bij de WOS >>