Ga naar de inhoud
Home » Blog » Interview Ed Roeling

Interview Ed Roeling

‘Sputteren tegen afvalscheiding heeft geen nut’

In maart staan de gemeenteraadsverkiezingen weer voor de deur. Wij nemen een lange aanloop en leggen de lijsttrekkers van de lokale politieke partij Mijn Partij! een aantal dilemma’s voor. Fractievoorzitter Ed Roeling bijt de spits af.

Noorwegen of Nederland?
“Ik heb een aantal jaar op de Noorse ambassade gewerkt, dus ik ken het land goed. Het leefklimaat in Noorwegen is nóg beter dan in Nederland. Juist daarom zeg ik Nederland. Hier is nog werk aan de winkel!”

Links of rechts?
“Dat is het bijzondere aan een lokale politieke partij. Die past niet in het klassieke links- en rechtssysteem, zoals in de landelijke politiek. Wij zitten daar niet aan vast. Elk onderwerp wordt puur op inhoud beoordeeld. Maar als je ons ergens wilt plaatsen, dan zitten wij nog het dichtst bij de OGP en de VVD en we staan het verst af van de PvdA.”

Een grijze afvalcontainer voor PMD of voor restafval?
“Ja, dat is een heikel punt. Midden-Delflanders begrijpen niet waarom zij een hoge afvalheffing betalen, maar toch plotseling gedwongen worden om met hun restafval de boer op te gaan. Ik snap die frustratie. Het is een direct gevolg van de samenwerking die de gemeente Midden-Delfland is aangegaan met andere, grotere gemeenten. Als het gros van deze gemeenten besluit dat Midden-Delfland moet starten met het sorteren van restafval, kunnen wij wel even sputteren, maar het haalt niets uit. We zijn te klein. Juist daarom ben ik zo’n voorstander van decentralisatie. Samenwerking is uiteraard prima, maar we moeten baas in eigen gemeente blijven om dit soort dingen te voorkomen.”

Allemansvriend of realist?
“Een allemansvriend is niemands vriend; dus dan een realist. ‘Nee’ is ook een antwoord. Mensen hebben volgens mij meer moeite met het gevoel dat ze aan het lijntje worden gehouden dan met duidelijkheid. Zelfs als dat misschien niet het antwoord is wat zij wilden horen.”

Sporten of debatteren?
“Ha! Ik debatteer inderdaad meer dan dat ik sport. Dat laatste zou ik misschien wat meer moeten doen. Ik ga wel vaak ’s ochtends een klein uurtje dauwtrappen: een prima begin van de dag. Even de kop leegmaken. Ik kijk wel veel live sport. Telt dat ook?”

Tot slot: een avondje stappen met Mark Rutte of met Chantal Janzen?
“Je kunt vast prima een avondje doorzakken met Mark Rutte. Maar toch kies ik voor Chantal Janzen; een aangename tante. Daar sla ik me wel doorheen…”