Ga naar de inhoud
Home » Blog » Het centrumplan in Den Hoorn gaat door!

Het centrumplan in Den Hoorn gaat door!

Eindelijk is het dan zover, er gaat gebouwd worden op het gat van Den Hoorn!

Afgelopen dinsdag gaf de gemeenteraad unaniem akkoord met het vernieuwde Centrumplan Den Hoorn van de gemeente, Waaijer/Jumbo en Van Leeuwen/Plus.

Het goede nieuws is dat de 13 grondgebonden woningen die in het vorige plan geschetst waren vervangen worden voor 28 appartementen (50 m2 per woning)! De appartementen waar we als Midden-Delflanders zo naar snakken.

Op de afbeelding hierboven zie je een cirkeldiagram waarbij duidelijk wordt dat Midden-Delfland, vergeleken met de provincie Zuid-Holland (afbeelding hieronder), een behoorlijke uitdaging heeft op het gebied van woningen tot 75 m2. Werk aan de winkel dus. (Bron: CBS)

Een van de knoppen waar je aan kan draaien om woningen betaalbaarder te maken is door de oppervlakte te verkleinen. Dit is nu gebeurd. De 28 compacte 3-kamerappartementen (2 slaapkamers) zijn zo’n 50 m2 per woning. De huurprijs ligt tussen de 1000 en 1200 euro p.m. (Bron: WOS)

Naast deze 28 woningen komen er ook 9 appartementen bovenop de Jumbo én er komen 6 woningen op de locatie van het Groene Kruisgebouw van ongeveer 45 m2 per woning. Afgelopen dinsdag heeft fractievoorzitter Ed Roeling tijdens de gemeenteraadsvergadering aangegeven dat het goed zou zijn als de woningcorporatie deze 6 woningen in de middenhuursector gaat verhuren (huurprijs 800-950 euro). Anders dan bij de sociale huur, waar je maximaal 50% van de vrijgekomen woningen kan toebedelen aan Midden-Delflanders, kan dit bij middenhuur 100%.

Naast veel positieve geluiden onder de inwoners zijn er ook genoeg inwoners die aangeven dat de twee te bouwen appartementencomplexen (4,5 verdiepingen) te hoog zijn.

Dit is onze opvatting: Het politieke landschap in Midden-Delfland is op dit moment zo dat Mijn Partij de enige partij is die het goed vindt om aan de randen van de dorpen woningen te bouwen. Dit gaat dan wel ten koste van stroken groen (meestal weiland). Omdat wij geen absolute meerderheid hebben, moet er naar andere mogelijkheden worden gezocht. Een andere mogelijkheid is verdichten in de kernen, waarbij je waar mogelijk de hoogte in gaat om de woningen betaalbaarder te maken.

PS: Omdat het centrumplan ons al bijna 30 jaar bezighoudt, lijkt het ons goed om door middel van een podcast in hoofdlijnen de belangrijkste zaken (o.a. de hoogte van de twee complexen) te bespreken. Ed en Neal gaan hier binnenkort mee aan de slag. 🙂

#Centrumplan#betaalbaar#appartementen#middenhuur