Ga naar de inhoud
Home » Blog » Algemeen Dagblad

Algemeen Dagblad

“Wonen is een grondrecht. Punt”

Lijsttrekker Ed Roeling en nummer 2 Neal Ruiterman praten over de behoefte aan starters- en seniorenwoningen.

Neal Ruiterman gaat vechten voor huizen

Neal Ruiterman uit Den Hoorn is met stip binnengekomen op de kandidatenlijst van Mijn Partij in Midden Delfland. Al een jaar roept hij om meer huizen voor starters en senioren. Ze wilden hem in de gemeenteraad niet horen. Nu zullen ze wel moeten.

De gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart gaan wat Neal Ruiterman (26) betreft een politieke aardverschuiving opleveren. Zijn partij Mijn Partij moet de grootste worden. Van drie naar zes zetels, dat is zijn doel. En dan in een volgend college van burgemeester en wethouders keihard gaan werken om de woningnood onder starters en senioren op te lossen.

Woongemeenschappen

,,Ik heb zelf jarenlang samen met mijn vriendin moeten zoeken om woonruimte te vinden”, zegt hij. ,,Je bent als starter in Midden Delfland eigenlijk kansloos. Ga maar na: 31 procent van de woningen in ons gebied is kleiner dan honderd vierkante meter. Dan weet je genoeg, daar kom je als starter niet aan te pas. Ik zeg: laten we huizen bouwen voor starters én voor senioren. Daardoor krijg je een natuurlijke doorstroming. Of nog beter: combineer het wonen van ouderen en jongeren in nieuwe woongemeenschappen.”

,,Dat vindt iedereen prachtig. De jongeren omdat ze iets voor de ouderen kunnen doen, de ouderen omdat ze zo een soort mantelzorgers in de buurt hebben. Ik zeg niet dat de oplossing simpel is, maar als je het probleem niet wilt zien, zal je het ook niet oplossen. Ik hoorde iemand vanuit de coalitie over starters zeggen: ‘Koop woonruimte in Delft en als je dan later geld hebt, kom je weer in Midden Delfland wonen’. Ja hallo, wat is dát voor beleid!”

Lees verder op AD.nl >>

Neal Ruiterman (links) en Ed Roeling van Mijn Partij willen meer woningen voor starters en senioren in Midden-Delfland. © Fred Leeflang