Ga naar de inhoud
Home » Blog » Algemeen Dagblad

Algemeen Dagblad

Ed Roeling van Mijn Partij verbijsterd over afketsen van coalitie: ‘We zijn gewoon in de maling genomen’

Het is van begin af aan de bedoeling geweest om een coalitie te smeden in Midden-Delfland tussen VVD, CDA en D66, dus zonder Mijn Partij, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is de stellige overtuiging van Ed Roeling van die partij. Fractievoorzitter Jacob van der Eijk van de VVD bestrijdt dat: ,,Mijn Partij heeft absoluut een eerlijke kans gehad.”

Het was vanaf dag één na de verkiezingen de bedoeling dat de VVD, het CDA en D66 de komende vier jaar op het pluche zouden zitten in de raadzaal van het gemeentehuis van Midden-Delfland in Schipluiden. Dat stelt Ed Roeling, de fractievoorzitter van Mijn Partij. De voormalige oppositiepartij won glansrijk de verkiezingen in de groenste gemeente van de randstad en kreeg het nu voor het zeggen, zo leek het.

Maar niets is minder waar. De onderhandelingen tussen Mijn Partij, CDA en VVD liepen op niks uit en ook het trio Mijn Partij, VVD en D66 kwam er niet uit. En dus gaan VVD, CDA en D66 het nu proberen en de verwachting is dat zij er nu wél uit zullen komen. Dit tot verbijstering van Roeling, die dacht dat het allemaal in kannen en kruiken  was. ,,We waren eruit”, blikt Roeling terug. ,,Maar toen zei de VVD ineens: dit voelt niet goed. Ze liepen weg, om vervolgens in gesprek te gaan met CDA en D66.”

Niet netjes

Mijn Partij heeft nooit een eerlijke kans gehad, vindt Roeling. ,,Het was van begin af aan duidelijk dat ze Mijn Partij er niet bij wilden hebben”, zegt de fractievoorzitter. ,,We hadden eerst een vermoeden, maar toen mensen die aan de onderhandelingstafel zaten dit opbiechtten, wisten we het zeker. Nee, ik vind het niet netjes om te zeggen wie dat zijn, maar binnen de politiek weet iedereen het. VVD, CDA en D66 hebben gewoon gezegd: leuk die verkiezingen, maar wij hebben al bepaald hoe we verder gaan. Daar kunnen wij met onze pet echt niet bij.”

Lees verder op AD.nl >>

Ed Roeling (rechts) en Neal Ruiterman van Mijn Partij. © Fred Leeflang